Elementum е може би най-удобният и популярен начин за директно гледане (стрийм) на торенти с видео съдържание в Коди. Добавката прави връзката между описанието на даден филм или сериал, взето от IMDB и TVDB, и така наречените “торент провайдъри”. С други думи, търсачката на добавката преравя зададени в настройките популярни свободни или частни торент сайтове и зарежда съдържание според зададените критерии. Освен всичко друго, тя поддържа и работи с Trakt.tv (персоналния онлайн каталог за сериали и филми) и освен за локално буфериране на торента, има възможност за буфериране в РАМ паметта, като по този начин се елиминира ограничението от свободно дисково пространство, особено при Андроид боксовете. По подразбиране добавката е настроена да буферира в РАМ-а, като е зададен размер на буфера 100MB. Препоръчително е за у-ва с 1GB RAM буферът да е 100MB, а за у-ва с повече РАМ да е 200-250MB или ако разполагате с повечко РАМ можете да зададете и по-високи стойности.

За да работи успешно добавката Elementum, е необходимо тя да се свърже със скрипт (помощна добавка за Kodi), която извършва обработката и предоставането на финалните връзки към торентите. Тази допълнителна добавка се нарича Elementum Burst. Тя съдържа много свободни, и не само, торент провайдъри. Служи за търсенето и зареждането на торенти през видео добавката Elementum. Показва много резултати от торент провайдърите и дава инфо за качеството на записа. Сортирането на резултатите може да бъде и по резолюция, като така бързо получавате достъп до висококачествено HD съдържание. Ако използвате Trakt.tv ще Ви бъде от полза, защото при авторизация през Elementum ще Ви излезе секцията за Филми и Сериали, които сте отбелязали в Trakt. Чрез тази добавка, реално Elementum става много добър (да не кажа и предпочитан) заместител на всички популярни видео добавки, при които трябва да минавате от стрийм на стрийм, докато някой тръгне и то без да насича.. Няма нищо за настройване, освен да отбележите желаните провайдъри. Само инсталирате и после стартирате видео добавката Elementum. Тя си прави връзката с Burst. Ако имате регистрация в някой от частните провайдъри, които се поддържат (примерно rutracker.org), можете в Настройки на добавката – Провайдъри, да намерите съответния провайдър и да въведете там име и парола за вход.

Инсталирането и на двете добавки става най-лесно, чрез БГ хранилището на Мартин, което съдържа всички по-интересни и полезни добавки за Kodi. Информация за инсталирането му тук: BG хранилище . Добавката Elementum ще намерите в раздела Video Add-ons, а допълнението към нея Elementum Burst – в Program Add-ons. След като стартирате Elementum след това, от менюто избирате Providers и там имате бърз достъп до настройките на Burst за избор на желаните от вас провайдъри.

В Program Add-ons на BG хранилището ще намерите още две помощни добавки, които подобно на Elementum Burst разширяват функционалността на Elementum. Това са Elementum Burst BG, която осигурява работещ magnet достъп до Zamunda и Zelka линкове, а другата е Elementum Nova, която пък осигурява достъп до руски торент провайдъри. Всичките работят заедно, търсят и зареждат линкове, като само трябва да не дублирате торент провайдъри в настройките им. Тоест, ако ползвате Burst BG и сте маркирали Zamunda в настройките, то в Elementum Burst не трябва да е маркирана Zamunda. Това е.