Един от най-добрите еквалайзери, които се интегрират на системно ниво, тоест вмъква се в аудио драйвера ви. Това е така наречения Audio Processing Object (APO), който не товари излишно системата ви и почти не използва много системни ресурси. Поддържа отделни настройки на каналите за многоканални системи и има отскоро и интеграция на VST плъгини. Предимствата са, че с един еквалайзер и една настройка, звука ви ще бъде коригиран от еквалайзера както ако ползвате плеър за аудио файлове от компютъра ви, така и ако си пускате клипчета от Youtube или Facebook.

  1. Инсталиране. Изтегляте инсталационния файл на еквалайзера от този адрес: https://sourceforge.net/projects/equalizerapo/ . Стартирате инсталацията, в края на която ще трябва да маркирате за кои устройства да бъде активен еквалайзера. Тази настройка може да се промени и после, чрез стартиране на Configurator-а или чрез старт менюто или от папката на програмата.

След инсталацията, графичния интерфейс на програмата е достъпен чрез Configuration Editor от менюто (или Editor.exe в папката на програмата):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Инсталиране на Peace графичен интерфейс. Въпреки, че еквалайзера си има графичен редактор за настройки и добавяне на филтри и еквалайзери, той не е много удобен, особено за хора, които не са достатъчно напреднали в работата с подобен тип програми. Затова е добре да инсталираме класическия вид за настройка на еквалайзер, който всички познаваме. Свалете допълнението от тук: https://sourceforge.net/projects/peace-equalizer-apo-extension/. Трябва да сложите файла на инсталатора в папка C:\Program Files\EqualizerAPO\config . Важно е, че при инсталиране, ще получите предупреждение, че досегашните ви настройки ще бъдат презаписани. Трябва да се съгласите, това не е проблем. След инсталатора, стартирате от Peace.exe от същата папка.

Сами виждате колко много опции вече имате на разположение – удобна настройка на отделните канали, ако имате примерно 5.1 система, тънка настройка на ширината на всяка една честотна лента и много други. Имате и бутон Effects:

Фина настройка на кривата на еквалайзера:

Както и функция за автоматизирано стартиране на избрани Presets по зададени критерии:

3. Използване на VST плъгини. От скоро, еквалайзера поддържа и интегриране на VST плъгини, които в реално време обработват звука, при почти нулево закъснение. Все пак зависи колко сложен е плъгина. Поддържат се само 64 битови VST плъгини, така че имайте това наум при инсталирането им. За да се използват, трябва да се върнем към оригиналния редактор от точка 1. Цъквате на зеленото плюсче и избирате VST от менюто:

Посочвате пътя до плъгина и го зареждате. После на същия ред ще имате бутон Open panel, откъдето влизате в настройките на плъгина. Препоръчвам ви да маркирате опцията Apply automatically в долната част на прозореца на плъгина за да са в сила промените веднага. Важно е да знаете, че визуализацията на аудио сигнала в плъгина няма да се вижда, но това не означава, че плъгина не обработва сигнала. Можете да заредите чрез менюто на конфигуратора няколко различни VST плъгина, като по този начин ги комбинирате. Разбира се, ако хардуера и процесора ви позволяват, защото натоварването вече ще нарасне.