Има много важни неща и трикове, свързани с преместването на даден форум на друг хостинг. Много от тях аз самия научих след доста години вече опит, инсталиране на форуми и местене от хостинг фирма на друга, заради цени и параметри. Сега ще споделя най-важните от тях.

1. Почти всички хостинг фирми ще направят безплатно прехвърляне на всички ваши файлове от стария на новия хостинг – Безплатно. Повярвайте ми, до преди няколко седмици и аз не го знаех това. Но както се казва – въпроса е да си поискаш! Говоря за новия хостинг – те имат интерес да си при тях.

2. След като сте прехвърлили файловете имате две идентични копия на вашия форум на две различни места. Как лесно да зареждате всеки един форум поотделно, без да сте зависими от DNS записи? Ето отговора.
Отваряте на вашия компютър следния файл:
C:\Windows\System32\drivers\etc и там имате един файл hosts, отваряте го с notepad или др. текстов редактор и добавяте следните редове в зависимост кой от двата хостинга искате да заредите като напишете адреса на форума в браузъра:

192.168.1.2 invisionbg.com
192.168.1.2 www.invisionbg.com

Тоест това е IP номера на сървъра, интервал, invisionbg.com” и на още един ред – същото, но www.invisionbg.com. Разбира се замествате с адреса на вашия форум. Само сменяте IP адресите, рестартирате си браузъра и вече сте на другия хостинг!

3. Тествали сте вече всичко и е време да направите така, че всички потребители да зареждат вече от новия хостинг. Изпълнявате следните стъпки:
– Отваряте Cpanel към стария си хостинг намирате Разширен DNS редактор или Advanced DNS Editor

Ще ви се покаже това:

Сега трябва да промените времето за опресняване на записите. Променяте го на 300 секунди, така:

Можете да изчакате около 1-2 дена за да се убедите, че всичко работи коректно на новия хостинг. След това следва най-важния трик – прехвърляне на форума към новия хостинг, без да променяте DNS записите.
– Отваряте отново стария хостинг -> Разширен DNS редактор

Отново натискате редактиране на записите, но този път променяте, не времето за опресняване, а IP адреса на всеки запис. Всъщност, в този случай са ви важни само записите, които съдържат адреса на сайта – примерно invisionbg.com и www.invisionbg.com
На мястото на стария IP адрес въвеждате новия IP адрес от вашия нов хостинг – лесно можете да го намерите, ако не го знаете, защото ви е изписан вляво в менюто на контролния панел.
По този начин вече имате две абсолютно еднакви DNS зони – една на стария сървър, другата на новия сървър. Тъй като DNS зоната на стария ви сървър вече води към IP номера на новия сървър – независимо, че още не е сменен DNS записа за домейна – сайтът започва да се вижда от новия сървър. Тъй като на старата зона вече два дни пише, че записите са валидни по 5 минути, 99% от неауторитативните DNS сървъри трябва да си ги презареждат по-честичко и така down time ви спада до около тия 5 минути.

4. След още 1 – 2 дни, когато е 99% сигурно, че всички вече са си обновили записите от старата DNS зона, можете да отидете в панела на домейн регистара и да смените адресите на DNS-ите от стария към новия сървър. Тъй като зоните на двата сървъра са 1:1 еднакви – няма значение колко време ще отнеме пренасочването на DNS-сървърите.

Цялата хитрина е, че няколко дни предварително създавате еднакви зони на двата сървъра и после няма значение по кое време ще смените DNS записа при домейн регистрара, което е най-бавния от всички процеси при едно местене.

Успех!