1 – Нещо много важно, задължително е да имате Непрекъсваемо захранване. Батерия  – при лаптопите и UPS устройство за настолните компютри.  Защото едно примигване на тока и наистина сте до там, след това работата опира единствено до сервиз.

2 – Трябва да видите, каква ви е дънната платка, и версията на биоса. Може да ползвате CPU-Z или друга програма.
e8nck7f-3418805

3 – След това отивате в сайта на производителя и намирате вашата марка, след което сваляте всичко каквото ви е необходимо. Но се уверете, че това се отнася за вашата дънна платка, иначе след това нещата пак опират до сервиза. Ако сваляте подобен тип файлове от други сайтове трябва да знаете, че ще ги ползвате на собствен риск, или да сте абсолютно сигурни в това, което сте свалили.
cafwjiu-3898321

4 – Правите си флашка във формат FAT32 и разархивирате там версията на биоса, която ще обновявате.

5 – После рестартирате, влизате в биоса и отивате на… в моя случай ASUS EZ Flash 2 Utility и от там избирате флашката, на която е файла. За по-лесно си я запишете с някакво лесно запомнящо се име. След това цъкате върху файла и изчаквате всичко да приключи, като през това време не пипате нищо.

ywa2zsk-1699518

osoxjqc-5664909

hudto4g-8830732

p28gtfa-7729273

Ако се покаже прозорец за рестарт цъкате върху OK и сте готови.

Други варианти.

Вече доста производители имат инструменти за обновявани на БИОС така, че не е задължително да се влиза в биоса за да се обнови. ASUS имат такъв инструмент “BIOS updater for New 4th Gen Intel Core Processors” този, който аз използвах.

За целта затворете всички отворени прозорци  и програми и не стартирайте такива.

Забранете антивирусната или я деинсталирайте. Може и да не е необходимо но по-добре да не рискувате.

След обновлението и без това ще е  най-добре да преинсталирате компютъра наново (Най-добре чиста инсталация)
9xslooh-1228446

Или чрез ASUS AI Suite 3 през което също може да се обнови биоса.

dfolcnl-4528751

mlbck4o-3503086

Обаче за да се обнови през тези два инструмента трябва да имате инсталирани Intel RST и Intel MEI драйвери (Intel Rapid Starage Technology и Intel Managment Engine Interface) поне при мен ги поиска. Ако ги имате инсталирани а не ви ги разпознава пробвайте с някой по-нов или по-стар драйвер.

Като ви поиска рестарт цъкате върху OK и изчаквате всичко да приключи. Трябва да ви излезе това:

wzlpiha-6577224

При мен при първото обновяване компютъра изключи напълно (или поне така изглеждаше, защото изгасна екрана, спряха дори и вентилаторите – при следващите само се рестартираше) за около 10 секунди. Наистина не пипайте нищо а изчакайте, ако има някакъв проблем компютъра изобщо няма да зареди.

При лаптопите е същата работа, може и през биос или ако разполагат с някакъв инструмент който да стартирате и да инсталирате.

И още нещо важно, преди да обновите си направете резервно копие на биоса така ще можете да го върнете в началното му състояние.

Или потърсете в сайта на производителя за текущата версия на вашия биос (Тази, с която сте в момента). В доста случаи можете да я откриете там.

Има и един инструмент с който  се архивира биоса,  “Universal BIOS Backup ToolKit 2.0”  ползвах го само за да направя резервно копие и не знам какво ще стане при едно евентуално възстановяване.

При обновяване…

Ако версията на вашия БИОС е v2

а в сайта на производителя има налични версии v3,  v4,  v5,  v6.

Обновете като започнете със следващата версия, която е след вашата – в случая v2 след това v3, v4

и така докато стигнете до последната версия – в случая v6.

И още нещо важно, пак трябва да внимавате какво сваляте, защото може да има и  по-стара версия за биоса ви. Примерно моята версия, която си дойде с дънната платка беше v0404

а в сайта имаше по-стара версия

rs4skn1-1711334

Обърнете внимание и на това.