Kodi е безплатен мултимедиен център с отворен код, по-рано известен като XBMC. Може да възпроизвежда почти всички музикални, видео и ред други дигитални файлове, които са записани локално или са някъде из мрежата. С други думи – швейцарско ножче за вашето домашно забавление. Kodi има версии за Windows, Linux, Android, Mac OS X, iOS и на практика обхваща всички устройства, които са ви под ръка.

unnamed

В началото след инсталация е нормално да ви отнеме малко време, докато схванете кое как работи, но после ще сте удивени от резултата. Едва ли има смарт телевизор на пазара, който да се справи по-добре от Kodi.

Като цяло Kodi не е кой знае колко взискателен към системни параметри , както се вижда от официалната страница. Но все пак – колкото по-добра машина, толкова по-добра машина. Вече на пазара има много TVbox-ове, които идват с предварително инсталирано Kodi , все пак обърнете внимание когато купувате подобно устройство, дали то е съвместимо и/или дали идва с предварително инсталиран Kodi. Все пак наличието му в тях дава основния смисъл от ТВ бокс продуктите.

Той поддържа добавки (add-ons), което увеличава неговата функционалност до неузнаваемост. Добавките могат да поддържат онлайн услуги- като например добавка за времето, субтитри, информация за музиката, която слушате в момента…

Инсталация на Kodi (XBMC)

Това е страницата за сваляне на Kodi. Изберете платформата, на която ще го инсталирате. За всяка операционна система има прилежащо ръководство за инсталиране. Нищо специално – инсталира се като всяка друга апликация за въпросната ОС.

2016-08-30_095537

 

Основни настройки

Интерфейсът на Kodi е доста опростен. Веднага ще забeлежите хоризонталното меню Pictures, Video, Music, Programs… Това са и основните функции, за които ще използваме Kodi. Този медия център е и мултиезичен и ако английският представлява трудност за вас следвайте този път в менютата System > Settings > Appearance > International > Language и избираме Bulgarian

За да бъде захранена всяка една секция е необходимо да посочите път към съответния тип файлове в компютъра си или от друг източник. Kodi поддържа всички популярни мултимедийни формати и ще можете да внесете без проблем своите снимки, видео и музикални файлове.
За филмовите файлове, ако използвате субтитри е нужно, както обикновено, те да имат име същото като видео файла. Ако буквите излизат с древни символи вместо кирилица, ще трябва да се смени енкодинга. Това се случва от меню System > Settings > Videos > Subtitles > Character Set и изберете Cyrillic Windows. На същото място ще можете да промените и други настройки за субтитрите. Така и така сме на темата субтитри – ако нямате такива за даден филм или епизод, Kodi ще ги намери за вас, чрез някоя от добавките за търсене на субтитри. Последно само редактирайте отново в системното меню Видео/ Субтитри да се свалят субтитри на Български и същото за предпочитан език на субтитрите.

2016-08-30_162428

Друг пример – за гледане на клипове от YouTube, новинарски ТВ канали или трейлъри, ще трябва да инсталирате добавка за това. Kodi идва с добавено официалното хранилище, така, ако ви е нужна дадена добавка, избирате в подменю Add-ons – Get More…Намирате добавка, която ви е необходима и я инсталирате.

Най-хубавите и полезни добавки обаче не се намират в официалното хранилище, затова ще ги разгледаме в отделна тема, заедно с описание за инсталирането им.

Най-популярните и практични добавки: Полезни добавки за Kodi

Български добавки: Българско хранилище и добавки за Kodi