Стъпките описват как да си направим флашка с различни инсталации на Windows, Linux, LiveCDта, Hiren и т.н, същевременно с това да бъде пригодена както за UEFI инсталации (за по-съвременните дъна), така и за MBR (Legacy) инсталации (за по-старите дъна).

И така, препоръчвам използването на големи флашки (поне 32Гб или 64гб), за да сте сигурни че ще поберете няколко Windows-а с нормални MBR инсталации и UEFI инсталации. Пък и ако искате и да хвърлите едно HirenCD вътре. default_smile-1315971

Подготовка:
1. Свалете Easy2Boot. Ако мислите да слагате дистрибуции на XP свалте “E2B+DPMS”, иначе може и просто “E2B”
2. Разархивирайте съдържанието в нова празна папка (пример: на Десктопа или някаква работна директория на харда)
3. Вкарайте флашката в компютъра. default_smile-1315971
4. Стартирайте MAKE_E2B_USB_DRIVE (run as admin).cmd като администратор. Има нищожна възможност, ако имате някаква странна антивирусна да попречи на процеса на създаване на флашката. Спрете я временно. Кратко видео със стъпките.
4.1. От списъка изберете цифрата отговаряща на флашката ви.
4.2. Изберете начин на форматиране FAT32 или NTFS. Тук трябва да знаете следното: принципно една флашка, за да бъде буутната в UEFI трябва да е FAT32, но методите които използваме тук всъщност заобикалят това ограничение. Така че, изберете FAT32, ако знаете, че няма да качвате ISО файлове по-големи от 4Гб, в противен случай използвайте NTFS.
4.3. На тази стъпка се избира език, клавиатури и опции за менюто с цел да се създаде \_ISO\MyE2B.cfg файл на флашката. В случай, че не искате, натиснете “S”, за да скипнете това конфигуриране. Това прави дефолтни настройки на английски език. Аз използвам такава.
5. Флашката е готова, време е да добавите желаните дистрибуции. default_smile-1315971 Инструкции
5.1. Ако отворите флашката ще видите че в директорията _ISO има много поддиректории. Слагайте дистрибуциите си в отговарящите им поддиректории. И тук да отбележа, че става дума за нормалните MBR дистрибуции, а не тези свързани с UEFI бутването. За вторите – малко по-надолу в урока.
5.2. Копирате и тези дистрибуции за UEFI буут като следвате инструкциите по-долу.
6. Стартирайте \MAKE_THIS_DRIVE_CONTIGUOUS.cmd като администратор. Това се намира в основната директория на вече направената флашка. Този скрипт между другото се изпълнява всеки път, когато направите някаква промяна по флашката (изтриете, добавите, смените някоя дистрибуция).
7. Готово! default_smile-1315971

Създаване на UEFI дистрибуции: Видео Инструкции и информация
1. Свалете MPI Tool Pack и разархивирайте подобно на Easy2Boot.
2. Инсталирайте “ImDisk” от поддиректорията му в новоразархивираната папака.
3. Стартирайте “CreateDesktopShortcuts.cmd” (не е задължително, но е по-удобно поне според мен). Това създава шорткъти на десктопа до скриптовете, които конвертират нормалните ISO файлове в .imgPTN файлове. Ако не го направите, ще трябва да използвате скриптовете директно в директориятя, в която разархивирахте туула.
4. Изберете си ISO файла, който искате да конвертирате и го привлачвате (drag-and-drop) до MPI_FAT32 на десктопа или MakePartImage_AutoRun_FAT32.cmd в директорията на туула. Видео
4.1. Забележки: принципно всичко трябва да протече автоматично и да създаде .imgPTN файл със името на ISO файла, който конвертирате. Има дистрибуции, при конвертирането на които може и да ви пита нещо в процеса на работа. Четете внимателно, обикновено има дефолтни отговори или поне примери какъв трябва да ви е отговора. С риск да се повторя: запознайте се добре с инструкциите от сайта и изгледайте клипчетата (много са смотани знам, ма тва е на мегдана), не разчитайте само на този урок! И нещо друго: ако искате да направите Windows 8.1 x64 с добавки, или пък някаква All-in-one дистрибуция, ISOто на които са по-големи от 4Гб, ще трябва да ви разочаровам – няма как да стане. Изберете си чисти ISO образи по-малки от 4Гб, за да се конвертират към “UEFI дистрибуции”.
5. След създаването на .imgPTN файла поставете го в E2B флашката, но не при Windows директорията с останлите нормални MBR дистрибуции. Поставете го примерно в \_ISO\MAINMENU или \_ISO\WIN.

Ползване на E2B:
1. Буутвате от флашката както всяка една друга флашка, която сте ползвали до сега. default_smile-1315971
2. От менюто изберете инсталцията, която искате. Ако това е обикновена MBR инсталция – продължете процеса на инсталация, така както сте си инсталирали Windows, или Linux, или каквото и да е било, до сега.
3. В случай, че искате UEFI инсталация – изберете .imgPTN, който желаете.
4. След рестарт трябва да се намирате в меню със “C S M” от дясно изписани вертикално, с големи букви.
5. Изберете “Boot from this drive (MBR mode)”
6. Това трябва да стартира избраната инсталация в UEFI интерфейс. От тук продължете процеса на инсталация, така както сте си инсталирали Windows, или Linux, или каквото и да е било, до сега.
7. Ако оставите така флашката, когато и да буутнете от нея, ще се стартира CSM менюто с тази инсталация на Windows (или каквото е там). За да се върнете в Easy2Boot менюто изберете “EASY2BOOT – switch to Easy2Boot menu”.

Източник: http://www.easy2boot.com/

Свали:

Easy2Boot

MPI Tool Pack