Много пъти променяме или заменяме системни файлове в Windows за интеграционни цели. Например, променяме екрана за вход, Старт бутона, екрана за зареждане, теми и др. Най-често заменяните системни файлове са Explorer.exe, NTOSkrnl.exe, LogonUI.exe, Shell32.dll, MSgina.dll, authui.dll, uxtheme.dll и др.

Но понякога резултатът не ни удовлетворява и искаме да върнем нещата по старому. Това става лесно, ако имаме точка за възстановяване или архив на системния дял. Но ако нямаме?! Тогава имаме два изхода: да преинсталираме ОС или да заместим модифицираните файлове с оригиналните такива.

Ако изберем втория вариант изниква следващият въпрос: откъде да вземем съответните файлове?

Ето затова иде реч в настоящия урок!

Единственият инструмент, с който ще работим е безплатен и се казва 7-zip, и можете да го изтеглите от официалния сайт: http://www.7-zip.org/

За по-голяма яснота урокът е разделен в 2 части:

> Извличане на системни файлове от Windows XP и Windows Server 2003 инст. диск/ISO

> Извличане на системни файлове от Windows Vista, 7, 8, Windows Server 2003 и 2008 инст. диск/ISO

Извличане на системни файлове от Windows XP и Windows Server 2003 инст. диск/ISO

Тази операция е много лесна. Системните файлове на тези системи се намират в папка “I386” и са в компресиран вариант. Например, файлът Explorer.exe се вижда като Explorer.ex_, Shell32.dll – като Shell32.dl_ и т.н.

От вас се иска само да кликнете с десен бутон върху желания файл и да изберете опцията “Extract Here” /Извлечи тук/

qpbxz-5383936

Това е! Файлът ще бъде извлечен и ще можете да го заместите с модифицирания, когато пожелаете.

 

Извличане на системни файлове от Windows Vista, 7, 8, Windows Server 2003 и 2008 инст. диск/ISO

Извличането на системни файлове от Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Server 2003 and Server 2008 е малко по-сложно поради факта, че тук се използва нов файлов формат за съхраняване – .WIM.

Обикновено този формат не се разпознава от повечето популярни архивиращи програми, но 7-zip не е от тях! Много хора първо маунтват ISO файловете и след това извличат нужното им, но ако ползвате 7-zip това не е нужно. Ето и стъпките, които трябва да следвате, за да получите това, което искате:

1. Ако имате инсталационен диск, поставете го в оптичното устройство. Ако имате ISO на съответната ОС, отидете в папката, където е съхранен.

2. Сега отидете в папка “Sources” и потърсете файл “install.wim“. Когато го откриете кликнете с десен бутон и изберете опцията “7-Zip -> Open archive

Сега отидете на т.3.

Важно: За тези, които имат копирано изображението на твърдия си диск, изберете опцията “7-Zip -> Open archive

1gulb-9264011

Сега отидете до папка “Sources” и намерете файла “install.wim“.

sag7u-4728980

Веднъж отворили “install.wim” в 7-Zip ще видите папки с номера

cpehw-3100860

 

Всъщност, всеки номер е свързан с различно издание на Windows. Тези номерирани папки могат да варират за различните ISO-та. Сега просто трябва да намерите правилната папка, която съответства на правилното издание, инсталирано при вас. За да намерите правилното издание, можете да извлечете файла [1].XML, присъстващ в архива и да го отворите. Този файл съдържа информация за всички тези номерирани папки.

Погледнете за реда <IMAGE INDEX=”1″> в [1].xml файла. Няколко реда по-долу ще откриете таговете <EDITIONID>, <NAME>, <DESCRIPTION>,<DISPLAYNAME> и <DISPLAYDESCRIPTION>

enhzk-6945400

Номерът на тага <IMAGE INDEX=”#”> трябва да бъде равен на номера на папката от “install.wim” файла. Ако първият <IMAGE INDEX=”#”> не съвпада с вашето издание, ще трябва да потърсите следващия, докато не намерите правилното издание.

Щом откриете точното издание и неговият индекс номер, отворете папката с този номер с 7-zip и ще видите всички файлове и папки, които нормално виждате в диск С: след инсталирането на ОС:

wyjqt-4969088

Това е! Сега можете да потърсите и извлечете нужните ви файлове.