Когато посещавате различни сайтове, те събират различна информация за вас, най-често чрез така популярните “бисквитки”, но често и като следят какви връзки към други страници натискате или от коя страница се попаднали при тях. Това най-често се случва при търсене в Google – след това в различни страници ви се предлагат продукти или услуги, които напълно съвпадат с това, което сте попълвали в търсачката. Целта разбира се е налагане на така наречената целева реклама. Ето и няколко ефикасни начина за противодействие на това. На първо място ви препоръчвам да използвате Brave браузър, който е базиран на популярният Chrome, но има доста допълнителни удобни екстри, които са полезни. Например вградения Ad blocker, който успешно се справя с почти всички реклами в страниците, включително тези в Youtube. А кой не иска да гледа клиповете там без досадно прекъсване от реклами. Включен е по подразбиране, а настройките и филтрите му са достъпни от менюто горе вдясно от адресната лента:

Аз например маркирам тези за България и руските.

Следващата стъпка е да инсталирате някои добавки за браузърите, което ще ви предпази от целевата реклама и следене.

  1. Privacy Badger

c35d4fe89b0afcc8ea2ee7a94dea9d46-9358150

Накратко, тази добавка доста ефективно се бори с вградените инструменти на повечето сайтове да ви следят, чрез бисквитки и скриптове и след това да ви бъде сервирана “подходяща реклама”. Опасно и по отношение на сигурността и събирането на информация. Полезно е особено с Facebook, където често виждате предложения за покупка на неща, които сте търсили в Google. Добавката работи в автоматичен режим като се самообучава и не е нужно да пипате нищо по настройките. Разбира се, те ви дават възможност да персонализирате какво да се разрешава и какво да се блокира за всеки сайт, от иконката горе вдясно. Ръчната намеса обаче може да доведе до проблеми с визуализирането на някои компоненти на страницата. Можете да инсталирате добавката според браузъра, който използвате от Официалният сайт.

2. F.B. Purity – изключително мощен инструмент с десетки опции, които са насочени към максимално добро филтриране и блокиране на съдържанието във Facebook. След като инсталирате добавката за вашия браузър, в синьото поле на FB горе ще се появи надпис FBP, откъдето бързо влизате в настройки на добавката. Опциите наистина са много, но сред най-полезните е възможността да блокирате спонсорираните публикации. А често те са също част от целевата реклама и резултат от следенето какво посещавате и търсите:

Можете да изтеглите добавката за браузъра, който използвате от Официалният сайт . Щракването върху бутона под таба с вашия браузър ще ви пренасочи към официалния сайт за добавки на браузъра.

3. Blokada – eфикасно блокиране на рекламите за мобилни устройства с Android. Дори без премиум екстрите, това уникално приложение ефикасно блокира рекламната напаст във всички приложения на вашия смартфон. Включително публикациите във Facebook. След инсталиране го стартирайте, ще ви изпише че защитата от реклами се активира, след това в горната част на екрана ще ви се покаже ключе. От бързото меню на смартфона ви може лесно за секунди да включвате и изключвате защитата на приложението – иконка на щит. Свали от официалния сайт: Blokada