Когато посещавате различни сайтове, те събират различна информация за вас, най-често чрез така популярните “бисквитки”, но често и като следят какви връзки към други страници натискате или от коя страница се попаднали при тях. Това най-често се случва при търсене в Google – след това в различни страници ви се предлагат продукти или услуги, които напълно съвпадат с това, което сте попълвали в търсачката. Целта разбира се е налагане на така наречената целева реклама. Ето и няколко ефикасни начина за противодействие на това. На първо място ви препоръчвам да използвате Opera браузър, който е базиран на популярният Chrome, но има доста допълнителни удобни екстри, които са полезни. Например вградения Ad blocker, който успешно се справя с почти всички реклами в страниците, включително тези в Youtube. А кой не иска да гледа клиповете там без досадно прекъсване от реклами. Включва се лесно, от бутона за бързи настройки, в туулбара вдясно от адресната лента:

А като влезете в настройки на браузъра, веднага най-горе са ви и допълнителни настройки за филтрите и списъците за блокиране за които да се абонирате. Аз например маркирам тези за България и руските. По подразбиране трябва да са ви маркирани EasyList и NoCoin, като последния ви защитава от нелоялната практика на някои злонамерени сайтове, което може сериозно да забави компютъра ви.

Следващата стъпка е да инсталирате някои добавки за браузърите, което ще ви предпази от целевата реклама и следене.

  1. Privacy Badger

Накратко, тази добавка доста ефективно се бори с вградените инструменти на повечето сайтове да ви следят, чрез бисквитки и скриптове и след това да ви бъде сервирана “подходяща реклама”. Опасно и по отношение на сигурността и събирането на информация. Полезно е особено с Facebook, където често виждате предложения за покупка на неща, които сте търсили в Google. Добавката работи в автоматичен режим като се самообучава и не е нужно да пипате нищо по настройките. Разбира се, те ви дават възможност да персонализирате какво да се разрешава и какво да се блокира за всеки сайт, от иконката горе вдясно. Ръчната намеса обаче може да доведе до проблеми с визуализирането на някои компоненти на страницата. Можете да инсталирате добавката според браузъра, който използвате от Официалният сайт.

2. F.B. Purity – изключително мощен инструмент с десетки опции, които са насочени към максимално добро филтриране и блокиране на съдържанието във Facebook. След като инсталирате добавката за вашия браузър, в синьото поле на FB горе ще се появи надпис FBP, откъдето бързо влизате в настройки на добавката. Опциите наистина са много, но сред най-полезните е възможността да блокирате спонсорираните публикации. А често те са също част от целевата реклама и резултат от следенето какво посещавате и търсите:

Можете да изтеглите добавката за браузъра, който използвате от Официалният сайт . Щракването върху бутона под таба с вашия браузър ще ви пренасочи към официалния сайт за добавки на браузъра.

Оставете коментар