Ще ви обясня в няколко стъпки как да си направите стартираща (boot) флашка, която зарежда графична Windows 10 PE среда, където вече можете да използвате много различни програми за поправка, бекъп, антивирус и много много други. Но най-полезната от включените програми е Setup Win7-10 с чиято помощ можете без да излизате от WinPE средата да инсталирате Windows 7, 8 или 10 буквално за минути, като можете да използвате дори USB 3 портове, а и разполагате с всички необходими драйвери за инсталацията. Тоест ще успеете да инсталирате на почти всеки нов лаптоп или настолен компютър.

1. Изтегляне на Win 10 PE ISO на Сергей Стрелец. Официалният сайт е този: http://sergeistrelec.ru/ . От там можете да изтеглите последната актуална версия на неговия диск, като го има във варианти на руски и на английси. Ако все пак ви обърква съдържанието на сайта, ето директен линк към последната актуална версия на английски, от януари 2017, с размер 2,3 GB : http://sergeistrelec.ru/winpe_10/84-winpe-10-8-sergei-strelec-x86-x64-native-x86-20170108-english-version.html . Парола за архива: strelec

Имате различни опции за сваляне, включително чрез торент.

2. Направа на стартираща буутваща флашка. Разархивирате сваленият файл в папка по ваш избор. Ще получите това:

cizcgd2-5578525

Виждате основния ISO файл и още една папка. Отваряте папката Create a bootable USB drive.

k1zpwnr-8051126

Имате няколко различни инструмента за да си направите boot флашка, вероятно всеки един от тях ще ви свърши работа. Сергей Стрелец обаче препоръчва да се ползва портабъл версията на UltraISO която също ще намерите в тази папка. От меню Файл на програмата отваряте ISO файла на Сергей – WinPE10_8_Sergei_Strelec_x86_x64_2016.12.05_English за да го заредите в програмата. После от меню Стартиращи (Bootable) на програмата избирате следната опция:

wdhmmvt-7850104

xxlidlj-8167698

В показания нов прозорец се уверете, че опциите са ви така направени. Важно е да имате вече включена USB флашка за да я разпознае програмата.

kgjudwb-5302919

Добре е да използвате първо бутона Format, за да се уверите, че флашката е форматирана във FAT 32 (изискване за UEFI). След това натискате бутон Запис (Write). След няколко минути флашката ще е готова. На този етап тя може да се използва за да заредите Windows 10 PE среда и да ползвате всички програми от нея. Ако я изберете при стартиране на компютъра, ще ви се зареди това:

ndhb1w6-6708863

От тук имате и бърз поглед и избор от наличните програми, сортирани по категории.Обърнете внимание и къде е програмата EASEUS Partition Master. Тя може да ви бъде много полезна при следващата стъпка:

z0srbe2-1537978

3. Инсталиране на Windows 7, 8 или 10. Ще използваме от десктопа програмата Setup W7-10

nbkfvf1-4240331

Работата с програмата е максимално улеснена. Процесът е почти автоматичен, като имаме две основни опции:

– Select Archive manually. Това може да изберете ако инсталационните файлове на Windows са ви в някоя папка или ако сте решили да използвате диск. Трябва да изберете файла install.wim, който се намира в папка Sources.

– Select ISO-image manually. Тук е даже още по-лесно защото просто избирате ISO файла, който може да се намира навсякъде – на хард диска на компютъра или на външен носител (Външен хард или друга флашка). Тази среда разпознава всички периферни устройства.

И двата метода както виждате са наречени “ръчни”. Това е така, защото има и автоматичен избор на инсталация, но ще обясня за него в края на урока. След като сте заредили инсталационния файл по един от двата начина натискате бутон Start Setup. Ще ви се покаже този прозорец:

km9v8mm-5671639

Тук не е необходимо да променяте нищо, просто натиснете бутона старт. Стартира инсталацията, като в началото избирате на какъв език да бъде:

dujfnep-1600269

gcguddi-4956536

Следват стандартните екрани в началото на инсталацията:

px6fyjf-7782471hz57fbb-1983758

Избирате на кой дял да бъде инсталиран Windows. Тук е много важно този дял да НЕ бъде форматиран предварително. Ако е форматиран използвайте опцията Delete. Трябва да ви се покаже като Unallocated Space, Това е с цел Windows да си създаде необходимите допълнителни дялове, след като натиснете New

barat9b-8524027

Но както виждате от скрийншота, Windows показва, че не може да бъде инсталиран на този дял. Натискаме на Show details за да разберем защо:

xniuwpn-8225398

Става ясно, че компютъра изисква диска да бъде конвертиран в GPT файлова система. Ако в момента бяхме по средата на стандартна инсталация, трябваше да прекъснем инсталацията, да рестартираме и да търсим други начини за конвертиране на диска. За щастие в момента все още се намираме в Win10 PE средата. Натискаме Win клавиша на клавиатурата за да ни се покаже таскбара и избираме бързото меню с програми, което ви показах в началото:

foaninp-7611689

Зареждаме програмата EASEUS Partition Master, маркираме диска, който трябва да конвертираме и избираме от контекстното меню (десен бутон на мишката) операцията. Важно е да знаете, че това няма да изтрие съществуващи файлове на този хард диск. Натискате Apply и изчаквате да завърши процеса.

gpm7qns-9910953

След като завърши конвертирането можете да продължите с инсталацията, като се върнете една стъпка назад за да се отразят промените или просто я започнете отначало по описаните горе стъпки.

4. Добавяне на допълнителни файлове към флашката. Ако имате достатъчно голяма флашка, можете да добавите в специална папка инсталационни файлове на WIndows, като може да са различни версии – 7, 8 или 10, както и x32 и x64 като по този начин ще получите почти автоматичен процес при инсталацията, освен това ще имате готова флашка за всякакви ситуации и варианти. Ето какъв е метода. След като сте завършили стъпка 2 от този урок и имате готова флашка, в нея ще видите папка SSTR, а вътре друга папка с име _WIN. Точно в папка _WIN трябва да поставите ISO файловете, които желаете да ползвате. Тук правилото е, че размера им не трябва да превишава 4 GB, ако флашката ви е форматирана във FAT 32, а това е условието за UEFI системи. Има и алтернативен вариант, ако не искате да ползвате ISO файлове. Вътре в папка _WIN ще видите няколко други папки, като името им отговаря на вида и версията на Windows за който са предназначени. Вътре в тях се поставят единствено install.wim файл или install.esd или install.swm . В всяка от тези папки имате и текстов файл, където можете да зададете свое име за инсталацията, за по-лесно разпознаване. Аз например кръстих така инсталацията на Наско, както се вижда от скрийншотовете по-горе. Ако сте направили това, при зареждане на програмата Setup W7-10, описана в стъпка 3, ще можете от падащото меню да си изберете какъв Windows ще инсталирате и направо да продължите с бутона Start Setup

WinPe 10 флашката ви съдържа почти всички необходими драйвери за да зареди графичната си среда нормално и да има интернет и звук. Ако все пак има проблем на вашата система, можете да сложите ваши  WLAN или контролер драйвери в папка  “SSTR\USER\MY_DRIVERS_x64” или “SSTR\USER\MY_DRIVERS_x86” . Те ще бъдат заредени в момента на стартиране от флашката .

Успех.