Ако разполагате с някоя от тези кутийки, от сорта на MXQ Pro, с такъв процесор, то тази статия е за вас. Какво всъщност се постига – инсталира се линукс базирана система, която стартира единствено и само Kodi. Повечето хора ползват своите тв боксове именно за това, а Anдroid системата излишно товари хардуера му и заема доста от оперативната памет. Интересното е, че в първата част на урока само ще стартираме LibreELEC от флаш памет или USB флашка, а ако всичко е наред и сме доволни, едва после може да прехвърлим новата ОС на вътрешната памет. Ето и какво ни е необходимо:

I. Инсталиране на външна карта или USB памет

 1. Програмата Win32 Disk Imager. Свалете я от тук: Свали
 2. Отворете този адрес: https://kszaq.libreelec.tv/s905/
  Това са различни версии на LibreELEC. За предпочитане е да изтеглите последната версия, а ако по някаква причина не стартира, ще опитате с по-стара. Ще обясня по-късно как се прави и това. Към момента, последната стабилна версия е 8.2.3.1, с инсталиран Kodi 17.6. Така че избираме папка 8.2 _> 8.2.3.1 . Трябва ни файла с разширение .gz. Имате няколко варианта, като разликата е в модела на устройството, което ползвате. Би трябвало да нямате проблеми да изберете този файл:
  Трябва да го разархивирате в избрана от вас папка с програма като 7zip или Winrar.
 3. Ще ви трябва SD карта с размер поне 2 GB или флашка. Трябва да са форматирани във FAT 32. Стартирате Win32 Disk Imager, от менюто Device изберете буквата която отговаря на вашата SD карта или флашка. От бутона папка изберете .img файла, който свалихте и разархивирахте преди това. Натиснете бутона Write за да стартирате записа върху картата или флашката.
 4. На вече готовата карта е необходимо да добавим още един файл, за да се стартира успешно LibreELEC. Връщаме се обратно към адреса от който изтеглихме файла, но този път отваряме папка device trees.
  Първо избирате папка според модела на устройството ви – S905, S905X или S905D. Ако не сте сигурни, проверете в документацията на устройството, обикновено модела MXQ Pro е с S905. Ще видите списък от файлове с разширение .dtb. Това са разновидностите, според разлините модели. Ориентирате се основно по името и хардуерните параметри, които са написани в него. Почти сигурно е, че ще ви трябва ето този файл:
  Изтегляте го в същата папка, където свалихте предишния архив и го преименувате на dtb.img . Нищо друго, име на файла dtb и разширение .img. След това го копирате и го поставяте в картата или флашката, която подготвихте преди малко. Там вече ще има такъв файл, така че трябва просто да го презапишете/заместите с този, който изтеглихте и преименувахте. Вече всичко е готово. Важно е да знаете, че ако сте сгрешили модела при изтегляне на dtb файла и тв бокса не стартира от картата или флашката, ще трябва просто да изтеглите и опитате с друг от файловете, като отново извършите преименуването. Цялата процедура е напълно безопасна за устройството ви, защото зареждането на системата ще става от SD картата или от флашката – според това, което сте решили да използвате.
 5. Поставяте готовата карта в бокса и HDMI кабела, но НЕ включвате захранването засега.
  Сега трябва да си приготвоте една клечка за зъби. Пъхнете я в AV входа и след лек натиск би трябвало да чувате леко кликване на бутонче.
  Ако го чувате, натиснете за да кликне и задръжте натиснато и тогава включете захранващия кабел към устройството. След няколко секунди можете да махнете клечката. Това е начина то да зареди от външна памет. Устройството ще започне да зарежда LibreELEC от външната SD карта / флашка. Заредете се с малко търпение, защото зареждането ще отнеме около 2-3 минути. Ако устройството увисне на начален екран или надпис, ще трябва да опитате с друг dtb файл.
  Ако всичко е успешно, ще ви посрещне началният екран на LibreELEC, а след това и логото на Kodi. Ако устройството зарежда нормално, но при стартиране на Kodi забива, то трябва да направите нова флашка с по-стара версия на LibreELEC, отличават се по финалните цифри в името.

  II. Копиране на вътрешната памет и премахване на Android като основна система.1. Както се вижда в последния скрийншот от урока, при първото стартиране имате възможност да направите няколко допълнителни настройки. Една от тях е да включите SSH услугата. Можете разбира се и по всяко време да включите или изключите услугата от менюто Programs настройките на Libreelec.
  2. Изберете от менюто в Kodi – System Information и си запишете IP адреса на устройството, ще ви е необходим след малко.
  3. Изтеглете си и инсталирайте програмата Putty от тук: Свали
  4. Въведете в полето IP адреса, който записахте преди малко и натиснете Open. Игнорирайте предупрежденията и натиснете Yes.
  5. Сега трябва да попълните потребител и парола. За потребител напишете root, а за парола – libreelec . Паролата няма да ви се изпише на екрана. Просто натиснете Enter след като я напишете.
  6. Ако сте се свързали успешно с устройството ще ви зареди този прозорец, като трябва просто да напишете installtointernal (слято, без интервали) и да натиснете Enter. Системата ще поиска да потвърдите като напишете yes.
  Прехвърлянето към вътрешната памет ще отнеме само няколко секунди. Ще ви изпише, че процесът е приключил. Остава да рестартирате устройството си (или просто да го изключите) като махнете външната карта. Вече ще зарежда Libreelec от вътрешната памет.
  За процесори S912 адресът е този: https://kszaq.libreelec.tv/s912/ , но аз лично не съм тествал файлове от там.