udctsq3

В този урок ще ви обясня в няколко стъпки как лесно да настроите популярният медиен център Коди за да можете лесно да гледате филми и сериали от различни торент сайтове, без забиване и насичане и със субтитри. Това е обобщение на няколко различни публикации на тази тема в блога.

Последната версия на Kodi към този момент е 18.8. Можете да я изтеглите от тук: https://kodi.tv/download . Има я в няколко версии, включително и за Android. Тоест ако имате смарт телевизор с андроид или ТВ бокс, можете също да инсталирате програмата. Първото нещо, което правя след инсталирането е да сменя облика по подразбиране. От версия 17, скина е Estuary, който лично за мен е неудобен и нефункционален, но може би за други е ОК. Сменя се от Настройки през менюто Interface -> Skin – бутона Get More. Аз ползвам скин Confluence и снимките в урока ще са от него. Влезте в настройки и изберете някое от подменютата и променете долу вляво нивото на Expert:

s20bgyt-6203259

1. Инсталиране на добавки за Kodi.

Изберете Add-ons и маркирайте Unknown Sources.

bpycpg7-8835459

Сега се върнете в началния екран на Kodi и изберете System – Settings:

aof1zdk-8356856

След това изберете Addons -> Install from zip file. Изберете този файл, който сте свалили предварително на удобно място: repository.mar33-0.0.33.zip . Изчакайте да се инсталира, и отново от Addons изберете този път Install from repository -> Mar33 Repository. Тук имате много категории, като ще се насочим първо към Video add-ons

kmlkfjc-7478628

Изберете добавката Elementum, натиснете Install и изчакайте да се свали и инсталира, може да отнеме малко повече време. Върнете се едно ниво назад, изберете категория Program Addons и изберете Elementum Burst и го инсталирайтеРестартирайте Kodi, секунди след зареждане ще ви се покаже съобщение вдясно, че Elementum е стартиран. Това означава, че всичко е наред и можем да продължим нататък. Настройките му по подразбиране са достатъчни за повечето случаи, така че засега няма да променяме нищо.

Отново от началния екран изберете System – Settings – Addons -> Install from repository -> Mar33 Repository – Video add-ons. Изберете добавките Zamunda Magnet Video и ArenaBG и ги инсталирайте. След инсталация щракнете в същия екран върху добавката и изберете Configure

bmik5xw-1353964

Въведете си потребителското име и паролата от регистрацията в торента и изберете за Torrent Player -> Elementum

talxocj-1133543

При замунда настройките са малко повече. Моят съвет е да не маркирате BG Audio и BG Subs, защото това ще ограничи и филтрира зареждането на всички торенти, тоест няма да се показват всички резултати.

r4afupg-5166103

Сега остава да стартирате някоя от двете добавки, да си изберете категория и филм и той ще стартира след няколко секунди.

2. Субтитри.

Зареждането на субтитри към торентите е много лесно. Понякога те са вграден във видео файла, ако е mkv, но най-често трябва да се изтеглят допълнително. Първо обаче са необходими някои настройки на Kodi. От началния екран отворете System – Settings – Player и изберете Language. Направете следните промени – за Preferred Subtile Language -> Bulgarian, за Character Set -> Windows (Cyrillic), за Languages to download subtitles for -> Bulgarian

xsldcpz-1896881mwey94t-7490246

Сега е време да инсталираме и добавка за теглене на субтитри. Върнете се в началния екран и изберете System – Settings – Addons -> Install from repository -> Mar33 Repository -> Subtitles и изберете Bulgarian Subs. Инсталирайте и отворете настройките на добавката:

1npnjo1-1065480

Виждате, че добавката може да търси едновременно в най-популярните български сайтове за субтитри. Сега се върнете в Install from repository -> Mar33 Repository, но изберете Services. Изберете и инсталирайте AutoSubs. По този начин при стартиране на филма автоматично ще се стартира и търсенето на субтитри през добавката, която инсталирахте преди това. В настройките на AutoSubs има опция да изберете език за субтитрите, което е полезно ако имате инсталирани няколко добавки за субтитри.

Това е накратко за гледане на торенти от Арена и Замунда чрез Kodi. А ето как да използваме самата добавка Elementum не само като плеър, но като доставчик на линкове за поточно гледане на торенти.

3. Elementum и Trakt.tv

В Program Add-ons на BG хранилището Mar33 Repository ще намерите още две помощни добавки, които подобно на Elementum Burst разширяват функционалността на Elementum. Това са Elementum Burst BG, която осигурява работещ magnet достъп до Zamunda и Zelka линкове, а другата е Elementum Nova, която пък осигурява достъп до руски торент провайдъри. Всичките работят заедно, търсят и зареждат линкове, като само трябва да не дублирате торент провайдъри в настройките им. Тоест, ако ползвате Burst BG и сте маркирали Zamunda в настройките, то в Elementum Burst не трябва да е маркирана Zamunda.

От интерфейса на Elementum, след като сте стартирали добавката, имате директен достъп до настройките на Burst добавките. Но първо влизаме в Settings на Elementum. Повечето настройки по подразбиране са напълно достатъчни. Може да промените желаните резолюции на резултатите в таб Providers. Но най-важен за нас е таба Trakt. За да използваме тази функционалност ни е необходима първо регистрация в https://trakt.tv/. Накратко това представлява онлайн каталог на филми и сериали, където обаче можете да добавите желаните от вас филми и сериали в т.нар. Колекции (Collections), които пък после удобно ще се покажат в Elementum. Сайтът си има удобна търсачка и е доста интуитивен за ползване. При добавяне на сериал в Collection, той ще се покаже в TV Shows -> My Collection в Elementum, а ако е филм в Movies -> My Collection. След като сте се регистрирали в сайта и сте направили ваша колекция е необходимо да оторизираме нашия акаунт в Elementum, в таба Trakt. Натиснете Authorize Elementum. Ще ви се покаже прозорец, който ви подканя да отворите в браузър следния адрес: https://trakt.tv/activate и да въведете там кода, който ви е изписан на екрана на устройството. След потвърждаване на кода в интернет страницата изчакайте няколко секунди и ще получите потвърждение за успешно сдвояване на устройството с акаунта ви в Trakt и след това може да затворите прозореца с OK. Вече ще ви се показват колекциите с филми и сериали в Elementum. Следва да изберете торент доставчици (Providers). От началният екран на Elementum в долната част ще видите Settings for …. provider. Изборът е идентичен при всяка една Burst добавка. Аз лично ползвам няколко от Elementum Burst, няколко от Nova, и Elementum Burst BG за двата наши родни торента – Зелка и Замунда. Имате опция да избирате публични тракери и частни (ако имате регистрация в такива. От публичните за Elementum Burst аз съм маркирал 1337x, RarBG, KickAss, MagnetDL. От руските в Nova Burst – Rutor и частния Rutracker. От Elementum Burst BG – частните Zamunda и Zelka, където попълвате данните си от регистрацията си в тях. Разбира се, може да експериментирате и с други тракери. Но моя опит показва, че тези изкарват достатъчно много резултати.

Сега при избор на филми или сериал от колекцията ви започва автоматично търсене на заглавието в тракерите избрани в добавките Burst и в края му излизат добре сортирани по резолюция. Най-горе са тези с най-много сийдъри. Избирате и след кратко буфериране видеото тръгва. Излишно е да ви напомням, че е задължително да имате достатъчно бърз интернет. Освен чрез колекциите ви от менютата в Elementum може да направите директно търсене на заглавие или да заредите най-популярните или препоръчвани заглавия в момента.

Приятно гледане.